Споразумение за сътрудничество бе сключено между органите, извършващи предварителен и последващ контрол и проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки

04 Октомври 2017

     На 03.10.2017 г. Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията по обществени поръчки, Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ и Дирекцията “Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ към Министерството на вътрешните работи подписаха Споразумение за сътрудничество.

   Основната цел на Споразумението е да се засили оперативното взаимодействие между органите, извършващи предварителен и последващ контрол и проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки, за предотвратяване и противодействие на възможен или възникнал конфликт на интереси посредством обмен на данни и информация, изпращане на сигнали по компетентност, извършване на анализи, разпространение на добри практики и др.

   Споразумението отчита препоръка от доклада от 25.01.2017 г. на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка относно осъществяване на външен контрол върху последващи проверки на процедури за възлагане на обществени поръчки.